• Yli 50 € tilaukset ilman toimituskuluja!
• Toimitusaika 1-2 vrk!
• Ilmainen vaihto ja palautus!

VINKKEJÄ SALIBANDYMAILAN VALINTAAN

Valikoimastamme löytyy suuri määrä erilaisia salibandymailoja ja -lapoja. Parhaan vaihtoehdon tai yhdistelmän löytäminen on joskus hankalaa. Mailan valintaan vaikuttaa mm. pelaajan pituus, pelityyli ja pelitaso.

Mieti aluksi omaa pelipaikkaasi ja pelityyliäsi. Jos olet tekninen hyökkääjä, haluat ehkä enemmän taivutetun lavan sekä lyhyemmän ja joustavamman mailan saadaksesi hyvän kontaktin palloon. Jos olet peliä avaava pakki ja haluat laittaa kovia ja tarkkoja syöttöjä, on todennäköisesti suurempi lapa sekä pidempi ja jäykempi maila toiveissasi. Toisin sanoen sinun pelaajaroolisi on tärkeä, jotta voidaan arvioida, mitkä ominaisuudet mailassa ja lavassa ovat tärkeitä juuri sinulle. Sopivimman pelivälineen löytää vain kokeilemalla. Listasimme asioita ja ominaisuuksia, jotka vaikuttavat mailan valintaan.

Salibandymailan puoli (kätisyys)

Salibandymailaa valitessa on erityisen tärkeää tietää kummalta puolelta pelaaja pelaa. Vaihtoehtoina on left (vasen) ja right (oikea). Mikäli pelaaja pelaa vasen käsi alhaalla, niin hänen mailan tulee olla left. Mikäli hän pelaa oikea käsi alhaalla, tulee mailan olla right. Noin 70 % pelaajista käyttää leftin puoleista mailaa.

Salibandymailan pituus

Oikean mittainen maila ylettyy navan ja rintalastan alareunan väliin. Lyhyemmällä mailalla on helpompi hallita palloa ja laukaista, pidemmällä mailalla on parempi ulottuvuus. Liian pitkällä mailalla palloa voi olla vaikea hallita ja liian lyhyt maila voi rasittaa selkää. Mailan pituus on tärkeä etenkin junioripelaajille. Monet juniorit pelaavat liian pitkillä mailoilla, mikä voi vaikeuttaa pallotekniikan ja laukomisen opettelua.

Mailaa valittaessa kannattaa miettiä myös omaa pelityyliä ja pelaajaroolia. Puolustajan täytyy pystyä peittämään suuria alueita ja katkomaan syöttöjä, mikä on helpompaa pitkällä salibandymailalla. Harhauttelevalle hyökkääjälle, joka viihtyy lähikontaktissa mailan ja pallon kanssa, on lyhyempi maila hyvä valinta.

Tärkeää on huomioida, että salibandymailan pituudeksi ilmoitetaan varren pituus eikä ilmoitettu pituus sisällä lavan mittaa. Seuraava taulukko on suuntaa antava taulukko varren pituudesta. Optimaalista pituutta on vaikea sanoa, sillä se on usein riippuvainen pelaajan pelityylistä ja tottumuksesta.

Henkilön pituus / Varren pituus

100 cm = 65 cm tai alle
110 cm = 65-70 cm
120 cm = 70-75 cm
130 cm = 75-80 cm
140 cm = 80-85 cm
150 cm = 85-90 cm
160 cm = 90-95 cm
170 cm = 96-101 cm
175-185 cm = 96-104 cm
> 185 cm = 101-104 cm

Salibandymailan jäykkyys (flex)

Pituuden ohella toinen tärkeä mailan varren ominaisuus on jäykkyys. Jäykkyydellä tarkoitetaan sitä, kuinka paljon mailan varsi taipuu laukaistessa. Mitä suurempi luku, sitä enemmän maila taipuu. Joustavalla mailalla on helpompi saada tuntumaa palloon ja voimaa laukaukseen. Mailan varsi on kuin jousi, joka antaa lisävoimaa laukaukselle. Mikäli varsi on liian jäykkä, jousi ei virity eikä laukaukseen tule tarpeeksi voimaa. Tämän takia on tärkeää valita salibandymaila, jonka varren jäykkyys on pelityyliin ja tasoon sopiva.

Taipuisat mailat (flex 30–36 mm) sopivat parhaiten aloittelijoille, junioreille ja naisille. Taipuisa maila on useimmiten myös hyökkääjän valinta. Keskijäykät mailat (flex 26–29 mm) sopivat monipuoliseen pelaamiseen. Jäykät mailat (flex 23–25 mm) sopivat parhaiten fyysisesti vahvoille pelaajille ja puolustajille.

Salibandymailan paino

Nykyään lähes kaikki salibandymailat ovat erittäin kevyitä, mutta jotkut mailamallit ovat erityisen keveitä. Tärkeää on testata, pidätkö kevyemmästä mailasta vai mailasta, jossa on hieman enemmän painoa takana. On hyvä muistaa, että kevyempi maila ei aina ole automaattisesti parempi maila. Joidenkin mailamallejen painoa ja painopistettä voidaan säätää lisäpainoilla.

Salibandymailan varren muotoilu

Salibandymailoissa on vaihtoehtoina perinteinen suora varsi tai uudemman teknologian taivutettu varsi (Curve, Doublecurve, Bow, S-Bow). Molemmat varret ovat suosittuja ja riippuu pelaajan tottumuksesta kumpi sopii paremmin. Taivutetun varren etuna on parempi vipuvarsi laukaukseen, mikä antaa laukaukselle lisää voimaa. Myös pallokontakti säilyy laukaistessa pidempään. Taivutettu curve-varsi voi vaatia hetken aikaa totuttelua pelituntuman löytämiseksi. Pienen treenaamisen jälkeen huomaat, onko varsi tarkoitettu sinulle vai ei.

Mailan varsi voi olla muodoltaan pyöreä, ovaali tai kulmikas. Myös varren muoto on riippuvainen pelaajan tottumuksesta. Ovaalin varren etuna on, että maila ei pyöri niin helposti kädessä. Kulmikas varsi on saanut vaikutteita jääkiekkomailasta. Lisäksi mailan varressa voi olla valmistajasta riippuen muita teknisiä ominaisuuksia, jotka voivat vaikuttaa varren jäykkyyteen ja kick-efektiin.

Salibandymailan lapa

Salibandylavat voivat olla pehmeitä (soft), normaaleja (medium) tai kovia (hard). Pehmeämmällä lavalla syöttäminen, syötön vastaanottaminen ja pallon hallinta on helpompaa. Kovemmasta lavasta on hyötyä laukauksissa. Junioreilla lapa ei saa olla liian kova, jotta voimat riittävät sen käsittelyyn.

Salibandymailan lavan käyryys, peili ja kouru on riippuvaisia pelaajan pelityylistä. Käyremmällä lavalla on helpompi harhautella ja suoremmalla lavalla on helpompi toimia pelinrakentajana. Lavan peili tarkoittaa sitä, kuinka paljon lavan kulma aukeaa pystysuunnassa. Mitä enemmän lavassa on peiliä, niin sitä helpommin laukaukset lähtevät ylemmäs. Peili vaikuttaa myös pallokontrolliin. Lavat ovat aina esikäyristettyjä, mutta pelaaja voi itse muuttaa niiden muotoa mieleisekseen (käyryys saa sääntöjen mukaan olla enintään 30 milliä).

Salibandymailan lapa on helppo vaihtaa myös itse, joten kannattaa rohkeasti kokeilla millainen lapa sopii parhaiten omaan pelityyliin. Ennen lavan vaihtoa kannattaa lämmittää lavan ja varren kiinityskohtaa, jotta kuumaliima aktivoituu ja irtoaa helpommin.

Salibandymailan grippi

Grippi, eli mailan otealueen teippi, parantaa mailaotetta ja estää mailaa liukumasta tai pyörimästä kädessä. Omaan käteen parhaiten sopiva grippi ja sen paksuus selviää parhaiten tunnustelemalla ja kokeilemalla. Grippi on salibandymailassa kuluva osa, joten grippi kannattaa vaihtaa aika ajoin parhaan pidon takaamiseksi.

Muita salibandyvarusteita

Suojalasit: Iskunkestävät suojalasit ovat paras ja käytännössä ainoa tapa suojautua mustilta silmiltä ja vakavammilta silmävammoilta. Lasien hankinnassa tärkeintä on istuvuus: lasien tulee tuntua hyvältä ja pysyä paikoillaan. Vuonna 2013 voimaantullut sääntömuutos velvoittaa junioreita käyttämään suojalaseja 18-vuotiaaksi saakka. Salibandyliitto suosittelee suojalasien käyttöä kaikille pelaajille! Lujakunto.fi-verkkokauppa myy vain EU:n direktiivien mukaisia CE-standardimerkittyjä sekä Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n hyväksymiä suojalaseja.

Hikinauhat: Estävät hien kulkeutumisen silmiin ja kämmeniin.

Varustekassit: Salibandyyn suunnitellut kassit helpottavat varusteiden kuljettamista.

Palautumisjuomat: Rankan pelin jälkeen palautumista voi nopeuttaa proteiinipitoisilla palautumisjuomilla.

Salibandyyn sopivat vaatteet: Salibandyssä pelivaatteille on vain vähän rajoituksia. Virallisissa salibandyotteluissa ei saa käyttää pitkiä housuja ja polveen asti ulottuvia shortseja suositellaan. Juostessa tulee hiki, joten hengittävät urheiluvaatteet ovat käytännöllinen vaihtoehto. Hihoiltaan kyynärtaipeeseen ulottuva t-paita on suosituin.

tech
Powered by Clover Shop® - www.clovershop.com